ΑΥΤΟΨΗΛΑΦΗΣΗ ΜΑΣΤΩΝ – TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

ΑΥΤΟΨΗΛΑΦΗΣΗ ΜΑΣΤΩΝ – ΠΟΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.

 

Τι είναι ? Ποιός είναι ο στόχος της ?

Ο καρκίνος του μαστού είναι  ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες .Η νόσος ευθύνεται για το  25-30 % του  συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου σε αυτές.  Είναι φυσικό , η νόσος αυτή να αποτελεί το στόχο δάφορων προσεγγίσεων με σκοπό την ελάττωση της θνητότητας. Ένας όγκος στο μαστό  για να γίνει καλά αντιληπτός ,πρέπει να έχει διάμετρο 1 εκατοστό . Σύμφωνα με τις γνώσεις της κυτταρολογίας ένας ανάλογος όγκος έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της βιολογικής ζωής του. Είναι φανερό λοιπόν ότι ,αν υπάρχει τρόπος να ανιχνευθούν υποκλινικοί  όγκοι ,μικρότεροι δηλαδή του 1 εκατοστού ,  τα αποτελέσματα μετά την κατάλληλη θεραπεία θα είναι ακόμη καλύτερα.Έτσι η προσπάθεια μας  κατευθύνεται στην  ανίχνευση αυτών των υποκλινικών όγκων. Οι μελέτες δείχνουν οτι η αυτοψηλάφηση των μαστών συμβάλλει λιγότερο στην ανακάλυψη πρώιμων ,υποκλινικών βλαβών,και περισσότερο στους τοπικά προχωρημένους όγκους.

Η αυτοψηλάφηση μαστών είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις μεθόδους ανίχνευσης βλαβών στο μαστό . Ο βασικός στόχος της ,είναι να βοηθήσει τη γυναίκα να κατανοήσει και να αναγνωρίσει αρχικά  το μαστό της. Να αναγνωρίσει δηλαδή την αρχιτεκτονική του φυσιολογικού μαστού,έτσι ώστε να μπορεί,αργότερα  ,να αντιληφθεί ακόμη και την πιο μικρή αλλαγή .Μια μικρή αλλαγή μπορεί να σημαίνει ,κάποιο μικρό κυστικό, ένα ινοαδένωμα, ή μια διάταση των πόρων ή/και φλεγμονή ή και απολύτως τίποτα.
Καλό είναι στην αυτοψηλάφηση να ελέγχονται και οι περιοχές της μασχάλης ,για ενδεχόμενη διόγκωση ή ευαισθησία των λεμφαδένων της περιοχής.

 

κατάλογος3

 

Ποιες γυναίκες αφορά? Πότε πρέπει να πραγματοποιείται ?
Η συνήθεια της αυτοεξέτασης καλό είναι να καθιερώνεται από τη νεαρή ηλικία και να συνεχίζεται καθ’όλην την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Ο καταλληλότερος χρόνος της ψηλάφησης είναι κάθε μήνα λίγες ημέρες μετά το τέλος της περιόδου. Κατά προτίμηση μεταξύ της 8ης-14ης ημέρας του κύκλου.

 

images333

 

Πώς γίνεται ?
Α) Ξαπλωμένη στο κρεβάτι τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη. Βάζουμε το αριστερό χέρι μας πίσω από το κεφάλι μας. Στη συνέχεια με ενωμένα τα δάχτυλα του δεξιού χεριού εξετάζουμε αργά όλη την επιφάνεια του αριστερού μαστού. Οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές αρχικά από την περιφέρεια του μαστού και στη συνέχεια προχωράμε σταδιακά σε μικρότερους κύκλους ,πλησιάζοντας την περιοχή της θηλής. Επαναλαμβάνουμε την εξέταση με τον ίδιο τρόπο και για τον άλλο μαστό. Η ίδια εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια του ντούς.

 

 

images22

images11images6

 

images9
Β) Στη συνέχεια στεκόμαστε μπροστά στον καθρέπτη με τα χέρια στην ανάταση και μετά με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση και ελέγχουμε για τυχόν αλλαγές στο περίγραμμα ,στο μέγεθος ή στο χρώμα του δέρματος των μαστών και για οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα των θηλών.

 

images kaure

 

 

Ποια Ευρήματα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν ?

 

• Μικρό ή μεγάλο οζίδιο ή σκληρία ,που έχει ανώμαλη μορφή στη ψηλάφηση, δεν πονάει και δεν μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάκτυλα.

 

• Έκκριμα –υγρό από τη θηλή χωρίς την άσκηση πίεσης.

 

images123

κατάλογος

 

 

• Αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του δέρματος των μαστών ( το δέρμα αρχίζει να προσομοιάζει σα το φλοιό πορτοκαλιού)

 

 

breast-cancer-s3-inflammatory-breast-cancer   imagesCANCER

 

 

• Αλλαγή στο χρώμα της θηλής ή στην περιοχή γύρω από αυτήν

 

images112

 

 

• Εισολκή της θηλής ή του δέρματος (Η θηλή προς τα μέσα)

 

imagesINVERSION

 

• Ασυνήθης αύξηση ή μείωση του μεγέθους του μαστού και ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει στον ένα μαστό

 

• Οίδημα (πρήξιμο ) στον ώμο ή πόνος ή ερυθρότητα του δέρματος

 

• Οίδημα (πρήξιμο ) κάτω από τους βραχίονες ,την σύστοιχη μασχάλη και γύρω από τον αυχένα.

 

Πολύ συχνά την αρχική βλάβη την ανακαλύπτει η ίδια η γυναίκα που έχει αναγνωρίσει με την αυτοψηλάφηση το μαστό της.
Εάν βέβαια εντοπίσουμε κάτι από τα παραπάνω ,δε σημαίνει ότι έχουμε καρκίνο. Πρέπει όμως να απευθυνθούμε στο γυναικολόγο μας για πιο ολοκληρωμένη κλινική εκτίμηση και περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση