ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ HPV

Α) Προλαμβάνεται η ΗΡV Λοίμωξη ?

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα διατίθενται δύο εμβόλια ( διδύναμο και τετραδύναμο ) εναντι των πιο ογκογόνων τύπων του ιού ( 16, 18 ).

Β) Γιατί να εμβολιασθώ;

Διότι η λοίμωξη από τον ιό δε μπορεί να προληφθεί με κανένα άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό.

Γ) Πόσο προστατεύομαι με τον εμβολιασμό;

Από διεθνή στατιστικά δεδομένα προκύπτει ότι οι νεαρέs γυναίκες που εμβολιάχονται έχουν εως 98 % κάλυψη .για τις βλάβες ου προκαλούνται από τους τους τύπους 16 κα 18

Δ )Υπάρχουν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τον HPV εμβολιασμό;

Τα HPV-εμβόλια αποδείχθηκαν μέχρι σήμερα πολύ ασφαλή και δεν εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα παρενεργειών ή ανεπιθύμητων αντιδράσεων σε σχέση με άλλα εμβόλια που γίνονται στις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Έχουν περιγραφεί ήπια ενοχλήματα όπως: ήπιος πόνος, κνησμός, ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού, δεκατική πυρετική κίνηση και σπάνια πυρετός πάνω από 38oC.

Σε ότι αφορά στις περιπτώσεις ζάλης, απώλειας συνείδησης και τάσεων λιποθυμίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά όταν εμβολιάζονται άτομα που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Συστήνεται κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού το κορίτσι ή η γυναίκα να βρίσκεται σε καθιστή ή ξαπλωμένη θέση, καθώς και να παραμείνει επί 15 λεπτά στο χώρο του ιατρείου μετά τον εμβολιασμό.
Μέχρι σήμερα, μετά από χορήγηση 50.000.000 δόσεων του εμβολίου παγκοσμίως, αναφέρθηκαν ορισμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία σαν αυτές που αναφέρονται πιο πάνω.

Εμφανίστηκαν, επίσης, ορισμένες περιπτώσεις του συνδρόμου παράλυσης Guillain-Barre, καθώς και ορισμένοι θάνατοι, γεγονότα τα οποία εμφανίζονται ούτως ή άλλως στο γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από εμβολιασμό και μάλιστα σε μεγαλύτερη συχνότητα. Έτσι, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των επίσημων φορέων ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρουσία αυτών των περιστατικών δεν συσχετίστηκε με τον HPV-εμβολιασμό.

Επειδή τα δεδομένα σχετικά με τη δράση του εμβολίου στην κύηση είναι περιορισμένα, η χορήγησή του σε έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγεται.
Ο HPV-εμβολιασμός επί υπάρχουσας εγκυμοσύνης δεν αποτελεί ένδειξη για διακοπή της κύησης.

Εάν διαπιστωθεί κύηση μετά την 1η ή 2η δόση του εμβολιασμού, το σχήμα θα συνεχιστεί μετά το τέλος της κύησης. Οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να εμβολιαστούν.
Άτομα με σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, έντονη αλλεργική προδιάθεση ή εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων στα συστατικά που εμπεριέχονται στο εμβόλιο είναι προτιμότερο να μην εμβολιάζονται. Επίσης, ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που εμφανίζουν υψηλό πυρετό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση