ΙΟΣ HPV-ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ

ΙΟΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ-ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ ( HPV ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ TΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, ενώ αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι πεθαίνουν 270.000 γυναίκες παγκοσμίως και 30.000 γυναίκες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Στην Ευρώπη δηλαδή πεθαίνει μια γυναίκα κάθε 18 λεπτά από καρκίνο του τραχήλου ταης μήτρας. Επιπλέον, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη και περίπου 600 στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται επίσης ότι ετησίως 250 Ελληνίδες χάνουν τη μάχη με το θάνατο εξαιτίας αυτής της νόσου.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από έναν ιό, αναφερόμενο ως ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων γνωστός ως (HPV ). Ο ιός HPV γενικά μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η μόλυνση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και οι περισσότεροι ενήλικες θα μολυνθούν σε κάποιο διάστημα της ζωή τους, από κάποιο ή κάποιους τύπους , του HPV . Οι περισσότερες HPV-λοιμώξεις, δυστυχώς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και εξαφανίζονται αυτόματα. Ωστόσο, σε ένα μικρό αριθμό γυναικών δεν φεύγει ο HPV και είναι αυτές οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται στον τράχηλο, δηλαδή στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, το οποίο προβάλλει μέσα στον κόλπο. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του τραχήλου μολύνονται με HPV, γίνονται έντονα δυσπλαστικά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος έχει στόχο να ανιχνεύσειδυσπλαστικάκύτταρα σε πρώιμα στάδια, όταν αυτά μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, έτσι ώστε να μη μπορέσουν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου.

images (5)

Όλες οι γυναίκες ηλικίας 18 μέχρι 65 ετών, ή κ νεώτερες κ τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ κάθε 3 χρόνια και με ετήσιο Τέστ Παπανικολάου

images

images (1)

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένους τύπους του ανθρώπινου ιού των κονδυλωμάτων ή θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι του HPV και περίπου 15 από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν δυσπλασία στα τραχηλικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου.

 

cell_image
Οι περισσότερες γυναίκες που μολύνονται με HPV τον απομονώνουν-καθαρίζουν , σε 6 ως 24 μήνες, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι είχαν μολυνθεί. Ωστόσο, μερικές δεν θα κατορθώσουν να καθαρίσουν τον HPV τους και είναι αυτές οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

 

Πώς μπορείτε να μολυνθείτε στην γεννητική περιοχή από HPV;
Ο HPV στην γεννητική περιοχή μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί, επίσης να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο με κάθε επαφή του δέρματος και όχι μόνο με τη σεξουαλική πράξη. Η μόλυνση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και οι περισσότεροι ενήλικες μολύνονται για κάποιο διάστημα στην ζωή τους.

 

Πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του;

 

Αν και τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν τη μετάδοση άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στο να εμποδίσουν τη μετάδοση του HPV, πιθανόν επειδή ο HPV μπορεί να βρίσκεται στο δέρμα της γεννητικής περιοχής που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό.
Σήμερα υπάρχει εμβολιασμός για προστασία των γυναικών από τους δύο πιο συνηθισμένους τύπους HPV, τους τύπους 16 και 18, οι οποίοι προκαλούν περίπου τα 2/3 όλων των καρκίνων του τραχήλου και είναι υπεύθυνοι για πολλά παθολογικά τεστ Παπανικολάου.

Τα υπάρχοντα σήμερα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά αν χορηγηθούν πριν να μολυνθείτε από τους τύπους 16 και 18, όμως δεν θα σας προστατεύσουν αποτελεσματικά από όλους τους τύπους του ιού. Γι΄ αυτό το λόγο, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, πρέπει να συνεχίσετε να ελέγχεστε με Τεστ Παπανικολάου και με HPV DNA τεστ. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος μαζί με τον εμβολιασμό θα παρέχουν την πλέον αποτελεσματική προστασία εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

 

HPV and Cervical cancer progression

imagesLAA
Μπορεί να θεραπευθεί ο HPV της γεννητικής περιοχής;
Υπάρχουν θεραπείες για τους τύπους του HPV που προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα, αλλά αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές έναντι των τύπων του HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου. Ευτυχώς, οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV εξαφανίζονται από μόνες τους σε 6 ως 24 μήνες χωρίς να προκαλέσουν ή προκαλώντας ήπιες βλάβες .Οι παραμένουσες βλάβες που αναγνωρίζονται ,αφαιρούνται χειρουργικά.
Θα επηρεάσει ο HPV την εγκυμοσύνη μου;
Οι τύποι του HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας είναι πολύ συνηθισμένοι και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι επηρεάζουν μια εγκυμοσύνη. Αν έχετε τον ιό, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε τη συνηθισμένη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας. Όμως, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να γεννήσετε με καισαρική τομή, αν έχετε παρούσα HPV-μόλυνση (διαγνωσμένη με HPV DNA τεστ) κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του νεογνού.
Τι είναι το HPV DNA τεστ;
Το HPV DNA τεστ χρησιμεύει για να διαπιστωθεί αν έχετε τον ιό HPV ή όχι. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τους τύπους οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το να βρείτε αν έχετε τον ιό ή όχι, βοηθά μόνο στον καθορισμό του κινδύνου να εκδηλώσετε καρκίνο του τραχήλου. Αν δεν έχετε τον ιό, ο κίνδυνός σας είναι πολύ μικρός και είναι ασφαλές να ελέγχεστε προληπτικά με ετήσιο τεστ Παπανικολαόυ ,εκτός και εάν εχει ορισθεί διαφορετικά από τον γυναικολόγο σας και HPV DNA τεστ κάθε 2-3 χρόνια.

 

imagesC1

 

Αν έχετε τον ιό και δεν έχει φύγει από μόνος του, τότε χρειάζεται να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις για να βρεθεί αν έχετε δυσπλαστικά ή/και προκαρκινικά τραχηλικά κύτταρα, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να αφαιρεθούν έγκαιρα για να προληφθεί η ανάπτυξη καρκίνου. Η HPV-λοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα σε νεαρότερες γυναίκες. Γι’ αυτό το λόγο το HPV DNA τεστ δε συνιστάται σε γυναίκες νεότερες των 25 ετών. Αυτό γίνεται διότι το τεστ θα εύρισκε πάρα πολλές λοιμώξεις οι οποίες θα εξαφανισθούν από μόνες τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

8b9ef6f38cf4b51b8b14ec9c36dc5b07.w600.h340.z1
Τι σημαίνει το αποτελέσμα του HPV DNA τεστ και ποιές γυναίκες πρέπει να το κάνουν;
Σε πολλές Ευρωπαικές Χώρες , το HPV DNA τεστ χρησιμοποιείται , για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας για τον τακτικό προληπτικό έλεγχο όλων των γυναικών ηλικίας 25-65 ετών:
• Αν το HPV DNA τεστ είναι αρνητικό, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου είναι πολύ χαμηλός και θα σας συμβουλεύσουν να επαναλάβετε το HPV DNA τεστ σε 2- 3 χρόνια. Μπορείτε επίσης να υποβάλλεστε ενδιάμεσα στο ετήσιο τεστ Παπανικολάου.
• Αν το HPV DNA τεστ είναι θετικό, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου κ προκαρκινικών βλαβών είναι υψηλότερος και θα σας συμβουλεύσουν να υποβληθείτε άμεσα σε Τεστ Παπανικολάου (υγρής κυτταρολογίας) και πιθανόν και σε κολποσκόπηση με λήψη βιοψιών.
• Από το 2003 πολλές Ευρωπαικές Γυναικολογικές Εταιρείες συστήνουν το HPV DNA test για τη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση γυναικών με άτυπα κύτταρα (ASCUS) ή (ΑGUS ) στο παραδοσιακό τεστ Παπανικολάου και για τον έλεγχο και παρακολούθηση γυναικών με γεννητικά κονδυλώματα ή με δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ : ΣΥΧΝΑ κ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ( ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΛΑ Κ ΥΓΡΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΤΡΙΑΣ) ,ΗPV DNA Test ,ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ Κ ΒΙΟΨΙΕΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΄ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ, ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση