ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ,ΑΛΗΘΕΙΕΣ- ΨΕΜΑΤΑ.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ,
ΑΛΗΘΕΙΕΣ / ΨΕΜΑΤΑ,  ΛΑΘΗ  /ΣΩΣΤΑ

ΕΩΣ ΚΑΙ 50% Αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού προβλέπεται να παρουσιάστει τα επόμενα έτη, πλήττοντας 15 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Τα διεθνή Κέντρα Παθήσεων Μαστού , θα χαρακτηρίζουν ως μάστιγα τη συγκεκριμένη νόσο, τα επόμενα έτη.
• Οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού .
Αλήθεια ή ψέμα? Είναι ψέμα.!!!
Η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μικρή η πιθανότητα στις ηλικίες κάτω των 40,αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Μια γυναίκα 80 ετών έχει 4-5 φορές περισσότερο κίνδυνο σε σχέση με μια γυναίκα 50 ετών.

• Αν δεν έχω ιστορικό ,καρκίνο μαστού στη οικογένεια μου δεν κινδυνεύω. Είναι λάθος !!!
Το σωστό είναι ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι τυχαίοι καρκίνοι. Μία γυναίκα με θετικό ιστορικό ,κινδυνεύει περισσότερο. Μια γυναίκα χωρίς οικογενειακό ιστορικό έχει κατά μέσο όρο εμφάνισης 1:10,πιθανότητες να νοσήσει.
• Το υπερηχογράφημα μαστών είναι προτιμότερο διαγνωστικό μέσο ,γιατί αποφεύγεται η ακτινοβολία της μαστογραφίας. Λάθος .Το σωστό είναι ότι οι σύγχρονοι ψηφιακοί μαστογράφοι , εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία ,το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο για πυκνούς ,νεανικούς μαστούς , αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μαστογραφία.
• Αν κάνω γονιδιακό έλεγχο για καρκίνο μαστού και βγεί αρνητικό δεν κινδυνεύω από καρκίνο μαστού . Λάθος.
Το σωστό είναι : Η ύπαρξη της μετάλλαξης στα ΒRCA1 KAI BRCA2 αυξάνουν τον κίνδυνο του κληρονομικού καρκίνο μαστού κ ωοθηκών. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι ο κληρονομικός καρκίνος μαστού κατέχει μικρό ποσοστό από το σύνολο των καρκίνων του μαστού. Eπίσης μία γυναίκα με αρνητικά γονιδιακά τεστ μετάλλαξης, συνεχίζει να κινδυνεύει από τον τυχαίο καρκίνο που είναι κ συχνότερος .

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση