ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.

Τα οξυτενή κονδυλώματα αποτελούν ασύνηθες εύρημα στον τράχηλο .
Ειναι όμως δυνατό, μετά απο προσεκτική εξέταση του τραχήλου ή με κολποσκόπηση να διαπιστωθεί ένας άλλος τύπος τραχηλικής βλάβης ,που συνδέεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων τον HPV και εμφανίζεται με την μορφή επιπέδων αλλοιώσεων ,που αποκαλούνται πλατιές μυρμηκιές, ή εξωφυτικά κονδυλώματα.

Ιστολογικά ,τα εξωφυτικά κονδυλώματα του τραχηλου της μήτρας ,μοιάζουν με τα οξυτενή κονδυλώματα του αιδοίου. Τα κύτταρα της περιοχής του τραχηλου που έχουν προσληφθεί απο τον HPV, παρουσιάζουν την χαρακτηριςτική κοιλοκυτταρική ατυπία.
Δηλαδή τα κύτταρα του τραχήλου στη μελέτη του Τεστ Παπ,παρουσιάζονται με μεγάλους πυρήνες ,ανώμαλους και υπερχρωματικούς, μεγαλύτερων διαστάσεων και έχουν διαυγή κυτταροπλάσματα, και η περιφέρεια τους ειναι πυκνή.

Κλινική εικόνα-Διάγνωση.

Τα τραχηλικά κονδυλώματα ειναι ασυμπτωματικά και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο,ή στην κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου ,Τεστ Παπ.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την κολποσκόπηση και τις βιοψίες που λαμβάνονται απο την περιοχή.
Στην περίπτωση των εξωφυτικών κονδυλωμάτων ,μετά απο επίχριση του τραχήλου με οξεικό οξύ 3-5%, εμφανίζονται στη κολποσκόπηση ως προέχουσες λευκωπές βλάβες με θηλωματώδεις προεξοχές.
Στην περίπτωση των επιπέδων κονδυλωμάτων ,εμφανίζεται λευκωπό επιθήλιο με εικόνα διάστιξης ή κ μωσαϊκού .
Η διαφορική διάγνωση αυτών των αλλοιώσεων απο τις δυσπλασιες ,CIN γίνονται μόνο μετά απο την ιστολογική επιβεβαίωση.

Η θεραπεία είναι , μπορεί να είναι απο αναμονή και παρακολούθηση ανά 3-4 μήνες, εως και χειρουργική με laser εξάχνωση ,κωνοειδή εκτομή τραχήλου , ανάλογα με τη βαρύτητα της ιστολογικής βλάβης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση