ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ•
ΜΑΘΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή όχι , για εκδήλωση καρκίνου μαστού, κυρίως αν συνυπάρχει και οικογενειακό ιστορικό.
Ο τρόπος παρακολούθησης σου τότε θα πρέπει να είναι διαφορετικός σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
•ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ,
Περιλαμβάνει την ετήσια μαστογραφία ,ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, Τα τελευταία έτη προτιμούμε
• τη ψηφιακή μαστογραφία ,που παρέχει καλύτερη απεικόνιση ( ευκρίνεια) και λιγότερο απο το 1/3 της ακτινοβολίας της κλασικής μαστογραφίας.
Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει αρχόμενες βλάβες ,που δεν ειναι δυνατό να ψηλαφηθούν.
•Την Τομοσύνθεση σε δύσκολες διαγνωστικά περιπτώσεις.
Ανάλυση σε πολλαπλές ακτινολογικες τομές στο επίπεδο της βλάβης.
•Το υπερηχογράφημα μαστού με ελαστογραφία . Χωρίς ακτινοβολία ,εύκολο στη χρήση ,ιδιαίτερα χρήσιμο σε νέες γυναίκες και σε γυναίκες με έντονο αδενικό στοιχείο.
Όταν συνδυάζεται με ελαστογραφία μας δίνει πληροφορίες για τη σύσταση ,υφή της βλάβης.
•Η μαγνητική τομογραφία .Ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά οχι σε όλες τις περιπτώσεις ούτε αποτελεί μέσο ελέγχου του βασικού πληθυσμού.
•Και τα τελευταία έτη έχει προστεθεί η μελέτη εκκρίματος απο τη θηλή.
Γνωστή μέθοδος ως Τεστ Παπανικολάου Μαστού ,ανιχνεύει ,ύποπτα ή άτυπα κύτταρα στο εκκρίματος της θηλής .
Τα άτυπα κύτταρα προηγούνται εως και 8 έτη της καρκινογένεσης στο μαστό.
•Επίσης ο Γονιδιακούς έλεγχος
Ο ελεγχος των BRCA1 και BRCA2 γονιδιακών μεταλλάξεων ,σε γυναίκες με
Βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, μπορεί να προβλέψει το μελλοντικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
•ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
Η καθημερινή άσκηση ρυθμίζει τα επίπεδα οιστρογόνων που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
•ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Η παχυσαρκία Ενεργοποιεί ορμονολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη καρκινογένεση στο μαστό.
•ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ.
Συχνή κατανάλωση ελαττώνει το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
•ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν αυξημένη επίπτωση στα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και των παραγώγων του.
•ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Οι αυξημένες ποσότητες αλκοόλ ενοχοποιούνται λόγω της επίδρασης τους στα επίπεδα των φυλετικών στεροειδών ορμονών.