Τί είναι και γιατί πρέπει να το εντάξουν οι γυναίκες στον ετήσιο έλεγχο υγείας τους ?
Ήδη απο το 1947 ο γνωστός παγκοσμίως ιατρός κυτταρολόγος Γεωργ.Παπανικολάου είχε μιλήσει ευρέως για την αξία της κυτταρολογικής εξέτασης εκκρίματος απο την θηλή του μαστού, χάρη στην οποία ,όπως και στο Τέστ Παπ Τραχήλου της μήτρας, ανιχνεύουμε καρκινικά κύτταρα ή κύτταρα με κάθε είδους ατυπία πολλά χρόνια πριν της δημιουργίας της κακοήθειας.
Πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν, κατά τη διάρκεια της ζωής τους , έκκριμα απο τη θηλή του μαστού. Μόνο όμως το 6-8% των γυναικών που παρουσιάζουν αυτό το έκκριμα( υγρό ) ,θα αποδειχθεί ότι τελικά έχουν καρκίνου του μαστού. Η λήψη λοιπόν του συγκεκριμένου υγρού και η κυτταρολόγική μελέτη του κρίνεται απαραίτητη,σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες απεικονιστικές μεθόδους όπως ( Μαγνητική τομογραφία, Ψηφιακή Τομογραφία, Υπερηχογράφημα με Ελαστογραφία, κ.α.) ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς. Η κυτταρολογική μελέτη λοιπόν του εκκρίματος ,μας προσφέρει μια σημαντική πληροφορία ,δεδομένου ότι εμπεριέχει επιθηλιακά κύτταρα προερχόμενα απο τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού . Σημεία απο τα οποία, πολύ συχνά αρχίζει μία ύποπτη διεργασία.
Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για τις ασυμπτωματικές γυναίκες ,που δεν έχουν δηλαδή παρουσιάσει ακόμη κάποια έκκριση( υγρό ) απο τη θηλή του μαστού.
Η εντελώς αυτοματοποιημένη συσκεύη ΗΑLO που ταυτόχρονα κάνει μασάζ ,παράγει θερμότητα και προκαλεί ήπια αναρρόφηση ,μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέξουμε υγρό απο τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού,και να το αναλύσουμε κυτταρολογικά.
Είναι η μόνη μη επεμβατική μέθοδος (χωρίς χειρουργείο ) , εντελώς ατραυματική και ακίνδυνη, μέσω της οποίας χωρίς ιδαίτερο πόνο , χωρίς ακτινοβολία, με δυνατότητα επαναληψιμότητας όσες φορές αυτό χρειαστεί, μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία των μαστών μας πριν καν εντοπίσουμε κάτι ορατό ή ψηλαφητό στην μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα. Αυτό σημαίνει σε πολύ αρχικό στάδιο, άρα συχνά πλήρως ιάσιμο.
Όπως και στον καρκίνο τραχήλου της μήτρας ,αρκετοί τύποι καρκίνου του μαστού αναπτύσσονται βραδέως ,με μέσο όρο 8 έτη, πριν να δύνανται να ανιχνευθούν με μαστογραφία ή 10 έτη πριν μια αλλοίωση του μαστού γίνει ψηλαφητή.Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο έχει η εξέταση στη ζωή κάθε γυναίκας ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες των 25 έως 35 ετών οι οποίες αν δεν υπάρχει ισχυρό ατομικό ιστορικό καρκίνου δεν υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο
Εκτεταμένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι γυναίκες κάτω των 55 ετών, που είναι θετικές στη δοκιμασία κατά NAF για τα επιθηλιακά κύτταρα,δηλαδή θετικές στη συλλογή εκκρίματος ( υγρού ) θηλής μαστού , ευρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με γυναίκες με αρνητική δοκιμασία κατά NAF , .
Το Τεστ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ εντοπίζει γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου μαστού.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΡΙΜΑ ΘΗΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥ
1958,Ο ιατρός Γεώργιος Παπανικολαου και οι Συνεργάτες του ,απέδειξαν ότι η κυτταρολογική εξέταση των εκκριμάτων θηλής μαστού, είναι πολύτιμη στη διάγνωση παθήσεων μαστού ,συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου μαστού.
1977, Το National Cancer Institut ,συσχετίζει τα δεδομένα κυτταρολογικής ανίχνευσης NAF ,με τις παθήσεις μαστών.
1992, Ευρεία προοπτική μελέτη ,2.701 γυναικών συσχετίζει άμεσα την κυτταρολογική ατυπία της εξέτασης κατά NAF , με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
2006 , 25 έτη προοπτικής μελέτης επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση δοκιμασίας κατά NAF ως χρήσιμου δείκτη για τον καθορισμό του μελλοντικού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
2007 , το FDA εγκρίνει και αδειοδοτεί την αυτοματοποιημενη εξέταση Τεστ Παπ μαστού, με το μηχάνημα ΗΑLO.
2009 , Πλεον των 100 δημοσιεύσεων και μελετών ,συσχετίζουν την ατυπία του μαστού με αυξημενο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ ?
ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ 5-ΛΕΠΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ ( ΥΓΡΟΥ ) ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ – Η ΠΡΩΤΗ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ ΘΗΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥ (NAF )
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου .Αυτός ο κίνδυνος που είναι ίσος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού στο γενικό πληθυσμό, θεωρείται ο φυσιολογικός κίνδυνος χ 1, .αυξάνοντας κατά 1 φορά την επίπτωση εμφάνισης για καρκίνο.
Γυναίκες που δέν παράγουν έκκριμα στην εξέταση λοιπόν ,έχουν χαμηλό κίνδυνο, ίσο με αυτόν του γενικού πληθυσμού ( .χ1 φορά )
Εάν υπάρξει (υγρό) -έκκριμα απο το μαστό με φυσιολογικά κύτταρα, τότε διπλασιάζεται ο κίνδυνος ( χ2 φορές ) για ανάπτυξη καρκίνου.
Εάν υπάρχει βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό αυξάνεται κατά ( χ 2-3 φορές) ο κίνδυνος.
Εάν υπάρξει Έκκριμα Με κυτταρολογική Ατυπία/ Άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία, τότε η αύξηση του κινδύνου είναι ( 4,3-6,3 φορές )μεγαλύτερος απο τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού .
Εάν συνυπάρχει και Οικογενειακό Ιστορικό + Άτυπη Επιθηλιακή Υπερπλασία απο το έκκριμα , ( χ 11 φορές ) αύξηση κινδύνου.
ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΦΟΡΑ ?
Αφορά ασυμπτωματικές γυναίκες ανω των 25 ετών,
Γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό
Γυναίκες με BRCA1 K BRCA2 θετικά.
Γυναίκες με αυξημένο Σωματικό Βάρος,αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα,
Γυναίκες που έχουν λάβει, ορμονική υποκατάσταση για έτη .
Που έχουν λάβει αντισυλληπτικά για έτη,
Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή,( για έλεγχο του άλλου μαστού)
Γυναίκες με καλοήθεις παθήσεις μαστών
TEXNIKH
Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας όπου με την εφαρμογή δυο σιλικονούχων μικρών δοχείων στους μαστούς , προκαλείτε υπεραιμία( ήπια θερμότητα ) και ήπιες ” μαλάξεις”- (μασάζ) στο μαστό ώστε να επιτευχθεί έκκριση των γαλακτοφόρων πόρων και να ληφθεί υγρό για κυτταρολογική εξέταση.
Εύκολο στην εκτέλεση, ανώδυνο, με επαναληψιμότητα, πραγματοποιείται από εξειδικεύμενο και εκπαιδεύμένο προσωπικό στη χρήση της συσκευής. Το 80 % των γυναικών θα συνιστούσαν και σε άλλες γυναίκες το Τέστ Παπ Μαστού
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΤΥΠΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ?
Αυτό που αναζητούμε σε αυτή την εξέταση είναι το κατα πόσον υπάρχει κάποια μορφή ατυπίας στα επιθηλιακά κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων.
Μόνο το 1-2% απο τις γυναίκες με παραγωγή υγρού απο το μαστό έχουν άτυπα κύτταρα.Δηλαδή κάποιο ή κάποια κύτταρα να παρουσιάζουν μία αλλαγή στην αλυσίδα του DNA του . Έτσι το καρκινικό κύτταρο που θα δημιουργηθεί θεωρείται ” αθάνατο ” και πολλαπλασιάζεται συνεχώς και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο με τη δημιουργία ένός όγκου σε βάθος χρόνου. Στη συνέχεια αξιολογούμε το είδος της κυτταρικής ατυπίας ,χαμηλού,υψηλού ή μηδενικού κινδύνου και καθορίζουμε την προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε.
Η ανίχνευση λοιπόν της ατυπίας ενεργοποιεί πρώιμη διερεύνηση ή και προληπτική αντιμετώπιση .Όπως διαγνωστική ή εντοπιστική ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογραφία με ελαστογραφία , τομοσύνθεση, μαγνητική τομογραφία,γονιδιακό έλεγχο χημειοπροφύλαξη,κ.α.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ?
Το 70 % των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο δεν έχουν ανιχνεύσιμους παράγοντες κινδύνου ,εκτός από την ηλικία.
Γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν οικογενειακό ιστορικό, δεν είναι περισσότερες απο 8-9 στις 100 απο τισ συνολικές περιπτώσεις καρκίνου.
Η εξέταση δε υποκαθιστά τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα ούτε γίνεται για να διαγνώσει τον καρκίνο .
Άλλωστε η ανεύρεση άτυπων κυττάρων δε σημαίνει υποχρεωτικά κακοήθεια. Τραυματισμοί, φλεγμονές, και προκαρκινικές καταστάσεις ενδεχομένως να δώσουν άτυπα κύτταρα.
Η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις ίαση.