TEΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Tέστ Παπανικολάου –Eρμηνεία αποτελεσμάτων.
Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας δείχνουν ‘αλλοιώσεις’ είναι φυσικό να ανησυχείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Τέστ Παπανικολάου δεν είναι ένα αποκλειστικό τεστ για ανίχνευση του καρκίνου, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι ,που τα αποτελέσματα μπορει να μην είναι φυσιολογικά.
Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει στους Γυναικολόγους να εντοπίσουν – και αν χρειαστεί να θεραπεύσουν – οποιαδήποτε παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο , που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με την πάροδο του χρόνου, και αν παραμείνουν για έτη χωρίς θεραπεία – παρακολούθηση.
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρείται τα Ραντεβού σας για Τέστ Παπανικολάου.

Κατανοώντας τα αποτελέσματα του Τέστ Παπανικολάου:

Παθολογικό αποτέλεσμα :
Πιθανόν να σας έχουν πει στο παρελθόν ότι έχετε ένα ‘παθολογικό αποτέλεσμα’. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο βρέθηκαν κάποια παθολογικά κύτταρα από το δείγμα που λήφθηκε από τον τράχηλό σας.

Πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση :
• με μικροβιακές αιτίες (αιμόφιλοι,τριχομονάδες, κ.ά.),
• με καλοήθεις βλάβες (πολύποδες,),
• με ορμονικές αιτίες (χορήγηση φαρμάκων, εμμηνόπαυση) ακόμα και
• με φυσικές αιτίες (σεξουαλική επαφή, τραυματισμός μετά απο τοκετό ή μία απόξεση).

 

Ο κύριος όμως λόγος πού εφαρμόζεται το Τεστ Παπανικολάου είναι :

H ανίχνευση των ιών (του έρπητα (HSV Ι-ΙΙ ), κ των θηλωμάτων-κονδυλωμάτων (HPV ),αλλά και προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται σε αυτούς.

 

slide014
Μπορεί  λοιπόν να σας ζητηθεί να κάνετε λοιπόν, ένα δεύτερο τεστ Παπανικολάου ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψουν για μια κολποσκόπηση . Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε τυχόν ερωτήματα έχετε.

 

Οριακό αποτέλεσμα:

Αν σας ενημερώσουν ότι έχετε ένα ‘οριακό’ αποτέλεσμα (ASCUS) στο τεστ Παπανικολάου και πάλι μην ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο είδαν κάποιου είδους παθολογικά κύτταρα στο δείγμα σας, που μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακές, ορμονικές, τυχαίες ή και ιογενέις αιτίες.
Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να σας συστήσουν να ξανακάνετε ένα τεστ Παπανικολάου σε 3- 6 μήνες, ή/και  κολποσκόπηση μαζί με  ταυτοποιήση ιών (HPV DNA TEST ), προσπαθώντας να αποκλείσουμε την ιογενή βλάβη.

Αδιευκρίνιστη βλάβη:

Σε περίπτωση που έχετε απάντηση (ASCH) ο κυτταρολόγος έχει ανακαλύψει προκαρκινική βλάβη χώρις να μπορεί να προσδιορίσει τον βαθμό της. Σίγουρα θα σας ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος με ταυτοποίηση ιών, ανίχνευση L1 πρωτεΐνης, κολποσκόπηση με κατευθυνόμενες βιοψίες.

Ακατάλληλο δείγμα:
Κάποιες γυναίκες ενημερώνονται ότι έχουν ένα ‘ακατάλληλο αποτέλεσμα’. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο δεν μπόρεσαν να εξετάσουν τα κύτταρα που έλαβαν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: θα μπορούσε να είναι ότι λίγο αίμα επισκίαζε τα κύτταρα ή γιατί τα δείγματα κυττάρων ήταν πολύ χοντρά ή πολύ λεπτά στο δείγμα. Στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να σας συστήνουν να κάνετε ένα επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου,σύντομα.
Τι είναι η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη -Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN);
Όταν παρουσιάζεται ο ιός του HPV στον τράχηλο, οι πρώτες κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στο Παπ Τεστ είναι η κοιλοκυττάρωση, η παρακεράτωση, η διπυρήνωση και η διόγκωση των πυρήνων. Με όλες αυτές τις κυτταρικές αλλοιώσεις η βλάβη χαρακτηρίζεται ως HPV λοίμωξη.

 

1352563485_hpv

 

Εάν η βλάβη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανωμαλίας των κυττάρων, τότε παρουσιάζονται ελαφρέςδιογκώσεις και ανωμαλίες των πυρήνων των κυττάρωνπου αναφέρονται ως «ελαφρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-I. Ομοίως εάν συνεχιστούν περαιτέρω αλλαγές στα κύτταρα, προκύπτει η «μεσαίου βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-IΙ και με ακόμα μεγαλύτερες κυτταρικές αλλαγές η «σοβαρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή CIN-III. Σε μία γυναίκα που δεν ελέγχεται, και αφού έχουν μεσολαβήσουν 3-5 χρόνια από την παρουσία της βλάβης, μπορεί να προκύψει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Με λίγα λόγια το CIN-I, CIN-II, CIN-III είναι μία κατηγοριοποίηση-σταδιοποίηση των κυτταρικών αλλαγών που προκαλεί ο HPV εάν παραμείνει.
Η διαδικασία της καρκινογένεσης είναι αργή με αρκετά στάδια, τα οποία είναι πλήρως θεραπεύσιμα με εύκολο τρόπο.

images (23)

 

Τι είναι η πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Squamous Intraepithelial Lesion (SIL);

Για λόγους ευκολότερης διαχείρισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων προέκυψε, μία καινούργια ταξινόμηση των κυτταρικών αλλαγών και όλα τα στάδια μετατράπηκαν σε δύο, τοποθετώντας την HPV λοίμωξη και το CIN-I στην «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή την LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion)

 

 

imagesK

 

ενώ το CIN-II και CIN-III στην «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή λεγόμενη  HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).

 

imagesDAS

 

Τι γίνεται με τα άτυπα αποτελέσματα του Τεστ Παπ;
Οι εξελίξεις στην κυτταρολογία (με το ThinPrep Παπ Τεστ), την αυτοματοποιημένη κυτταρολογία, την μοριακή κυτταρολογία (με την ανίχνευση των τύπων του HPV,( HPV DNA TESTING), την ανοσοκυτταροχημεία (με την ανίχνευση των L1, Ε6 και Ε7 πρωτεϊνών) δηλαδή των παραγόντων αυτό-ίασης της βλάβης, τις βελτιώσεις στην κολποσκόπηση, την εξέλιξη των laser και του ήλεκτρο-καυτηριασμού (LLETZ) διαφοροποιούν εντελώς την στάση μας απέναντι στα άτυπα αποτελέσματα του Παπ Τεστ.
Οι πιθανές διαφορές στην αντιμετώπιση των περιστατικών ,έχουν σχέση με τις δυνατότητες των εργαστηρίων και τις ικανότητες του ίδιου του γυναικολόγου, και την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασθενούς.
Όταν λοιπόν έχουμε ένα προβληματικό εύρημα στο Thin Prep Παπ Τεστ, πρώτα από όλα βεβαιώνουμε την γυναίκα ότι είναι ασφαλής και θα είναι πολύ εύκολα υγιής σύντομα. Ο περιορισμός του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή με βιταμίνες και μέταλλα, οι καλοί βιορυθμοί, και η θετική και αισιόδοξη σκέψη, είναι οι πρώτες μας παραίνεσες για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

 

f27299f27299z0007
Το δεύτερο βήμα :μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, είναι η συλλογή περισσότερων πληροφοριών σε σχέση με την φύση της βλάβης.  Η DNA ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV Test), μας δίνει τα περιθώρια διαχείρισης της.
Η ανίχνευσή ή και ποσοτικοποίηση χλαμυδίων, μυκοπλασμάτων ή και ουρεοπλάσματος μεμοριακές εξετάσεις, δηλαδή απόλυτης πιστότητας, γεγονός που τις ξεχωρίζει από τις μικροβιολογικές καλλιέργειες, ανίχνευσης μικροβίων που πιθανά ευνοούν την παρουσία και ανάπτυξη του HPV και των βλαβών.
Γίνεται και αυτή με την μέθοδο της υγρής κυτταρολογίας ( Thin-Prep).

 

images (15)
Η ανίχνευση των πρωτεϊνών,L1, E6 και E7μας προσφέρει τις πιθανότητες αυτό-ίασης, ενώ η κολποσκόπηση, μας καταδεικνύει την τοπογραφία της βλάβης. Παράλληλα oι βιοψίες προσφέρουν επιβεβαίωση του Τεστ Παπ και των πιθανών ευρημάτων της κολποσκόπησης.

 

images (6)

Το τελευταίο  βήμα :
είναι πιό σύνθετο και εξαρτάται από τα ευρήματα των προηγούμενων αναφερόμενων εξετάσεων. Περιλαμβάνει από απλή παρακολούθηση, απλή καταστροφή έως κ αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του τραχήλου της μήτρας.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Τεστ Παπ, της κολποσκόπησης, της βιοψίας και ενός τεστ HPV;

 

Παπ τεστ είναι ο μικροσκοπικός έλεγχος της επιφανειακής στιβάδας των κυττάρων του τραχήλου για να βρούμε τυχόν κυτταρικές αλλαγές προτού μετατραπούν σε καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μια μικρή βούρτσα χρησιμοποιείται για να πάρει ένα δείγμα των τραχηλικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα τίθενται έπειτα σε διαφανές γυαλί, όταν πρόκειται για το κλασσικό Τεστ Παπ, ενώ ξεπλένατε σε υγρό όταν πρόκειται για το νέο ThinPrep Παπ Τεστ (υγρή κυτταρολογία ή κυτταρολογία λεπτής στιβάδος).
Στην κολποσκόπηση ελέγχουμε τον κόλπο και τον τράχηλο με κάμερα μεγάλης μεγέθυνσης και υψηλής ακρίβειας. Εφαρμόζουμε φίλτρα χρώματος και διάφορα υγρά στην επιφάνεια του τραχήλου για να βρούμε τυχόν παθολογικές αλλαγές. Αν έχετε ένα παθολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπανικολάου ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κολποσκόπηση

 

Η κολποσκόπηση

διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς με ένα όργανο που ονομάζεται κολποσκόπιο – ένα ισχυρό φωτιζόμενο μικροσκόπιο που επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας σας καλύτερα. Είναι μια διαδικασία παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου στο ότι ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα μητροσκόπιο για να ανοίξει τον κόλπο σας και να δει καλύτερα τον τράχηλο. Αυτό επιτρέπει να εξετάσει το βαθμό κατά τον οποίο υπάρχουν παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας και να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

 

hpv15images112

 

Ορισμένες φορές ένα δείγμα ιστού (που ονομάζεται βιοψία) θα ληφθεί από τον τράχηλο της μήτρας για περαιτέρω διάγνωση ή ορισμένες φορές η θεραπεία μπορεί να γίνει με την κολποσκόπηση. Εναλλακτικά, μπορεί απλά να σας συστήσουν να κάνετε ένα επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου.

Η βιοψία είναι η μικροσκοπική εξέταση, όχι μόνο των επιφανειακών, αλλά μίας παχύτερης στιβάδας κυττάρων που αφαιρείται από τον τράχηλο κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης βλέπουμε εάν υπάρχουν ανώμαλες αλλαγές κυττάρων σε συγκεκριμένα ύποπτα σημεία. Είναι ένας καλός τρόπος να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του Παπ σε περίπτωση αμφιβολίας και να αποκλειστεί ο καρκίνος.

 

Το HPV-DNA τεστ

είναι μία εξέταση της μοριακής κυτταρολογίας, αυτοματοποιημένη, άσχετα με το εάν υπάρχει βλάβη ή όχι, που ελέγχει το γενετικό υλικό (DNA) του HPV μέσα στα κύτταρα, και μπορεί να ανιχνεύσει τους διάφορους τύπους του ιού. Η εξέταση γίνεται με το ίδιο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ThinPrep Παπ Τεστ.

 

131107132825-large

 

H Ανίχνευσή L1, E6 και E7 πρωτεϊνών είναι εξετάσεις της ανοσοκυτταροχημείας που προσδιορίζουν την πιθανότητα αυτό-ίασης της βλάβης. Η εξέταση γίνεται με το ίδιο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ThinPrep Παπ Τεστ.

 

20

 

Η ανίχνευσή ή και ποσοτικοποίηση χλαμυδίων, μυκοπλασμάτων ή και ουρεοπλάσματος είναι μοριακές εξετάσεις, δηλαδή απόλυτης πιστότητας, γεγονός που τις ξεχωρίζει από τις μικροβιολογικές καλλιέργειες, ανίχνευσης μικροβίων που πιθανά ευνοούν την παρουσία και ανάπτυξη του HPV και των βλαβών.
Γίνεται και αυτή με την μέθοδο της υγρής κυτταρολογίας.

 

Τι είναι το ThinPrep Παπ Τεστ;

 

Είναι μια νέα μέθοδος Παπ τεστ, η οποία έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη λήψη του δείγματος και καλύτερη ανάλυση των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες λάθους στη διάγνωση των κυτταρικών αλλαγών. Οι βιβλιογραφικές αναφορές δείχνουν βελτίωση στην ανίχνευση ελαφρών βλαβών, σε ποσοστό ανάλογα την χώρα και το εργαστήριο, από 15% έως 55% σε σχέση με το παλιό Παπ Τεστ. Το εργαστήριο μας, πάντοτε στην αιχμή της εξέλιξης, εισήγαγε και καθιέρωσε το ThinPrep Παπ Τεστ από το 1998, και ήταν από τα πρώτα στην Ευρώπη. Το μειονέκτημα της μεθόδου ThinPrep Παπ Τεστ είναι το κόστος.

 

 

images (26)

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση