ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  

 
Είναι η κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας και περιλαμβάνει τη συλλογή των αποφολιδωμένων κυττάρων και τη μικροσκοπική αξιολόγηση τους,μετά απο κατάλληλη επεξεργασία.

cervical_smear1
Η Συνεργασία των Παπανικολάου και Βαbes και αργότερα με το γυναικολόγο Herbert ,πριν απο 60 περίπου έτη ,οδήγησε στη δημιουργία της τεχνικής λήψης και συλλογής κυττάρων απο τον οπίσθια θολό και τον τράχηλο ,χρησιμοποιώντας ,σπάτουλα Ayre,και ψυκτρα τύπου Broom,και οδήγησε στη συνδυασμένη λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος ,του γνωστού σε όλους μας Τεστ Παπανικολάου .

 

cervical_cancer
Τόσο το υλικό που συλλέγεται απο τον οπίσθιο κολπικό θολό ,όσο και το υλικό απο έξωτράχηλο και ενδοτράχηλο,επιστρώνεται με ειδικό τροπο στις αντίκειμενοφόρες πλάκες και μονιμοποίειται άμεσα.
Το τεστ δεν πραγματοποιείται όταν υπάρχει περίοδος . Συνιστάται επίσης αποφυγή ενδοκολπικών πλύσεων,ενδοκολπικών φαρμαρμακευτικών σκευασματων 48 ώρες  πριν την εξέταση .Αποφυγή σεξουαλικής επαφής το βράδυ πριν την εξέταση .

Σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες μελέτες ,το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων κυμαίνεται στο 15 %.
Ψευδώς θετικά αποτελεςματα σημαίνει ,ψευδώς ύποπτα ή παθολογικά αποτελέσματα ,χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα. Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Δηλαδή τα αποτελέσματα που εμφανίζονται ως αρνητικά ,ενώ στην πραγματικότητα  υπάρχει βλάβη. Το ποσοστό αυτό ειναι περίπου 20-25%., ακόμη και στις πιο αξιόπιστες λήψεις.

 

Test-Pap-smear-kanker-serviks

 

Παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ευαισθησία του Παπ Τεστ είναι :

•ανεπαρκής τρόπος λήψης δείγματος
•μη πλήρης αναγνώριση της βλάβης στον τράχηλο ,άρα μη λήψη κυττάρων απο ύποπτες περιοχές
•οχι καλή επίστρωση δειγμάτων
•οχι καλή μονιμοποίηση,διαγνωστικά λάθη

Η χαμηλή ευαισθησία του τεστ ,ξεπερνιέται με την κατά έτος επανάληψη του, Δεδομένου οτι μια ήπια δυσπλασια του τραχήλου ,χρειάζεται κατα μέσο όρο 10 έτη για να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι :

Α) αρνητικά

 

B)άτυπα πλακώδη κύτταρα ( ASC)atypical Squamous Cells

prekanc1

 

Γ)Χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση , LSIL ,περιλαμβάνει, HPV ΛΟΊΜΩΞΗ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ CIN1

 

HPV1
Δ) υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση HSIL.,αντιστοιχεί στις κατηγορίες μέτριας και βαριάς δυσπλασιας,CIN 2,CIN3.

 

1352563485_hpv

 

 

E) AGUS, Άτυπα κύτταρα αδενικού επιθηλιου. Ή AGC.

 

 

ΣΤ) Ca Tραχήλου

 

5477551_f260

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

  • Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν τεστ Παπανικολάου;

Η εξέταση απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών. Συνιστάται το πρώτο τεστ Παπανικολάου να γίνεται 6 μήνες έωσ 12 μήνες μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

  • Για ποιο λόγο πρέπει να επαναλαμβάνω το τεστ Παπανικολάου

Η περιοδική επανάληψη του τεστ Παπανικολάου μειώνει την πιθανότητα σφάλματος .
Η αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν  αλλοιώσεις στον τράχηλο.Οι αλλοιώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και  αρκετούς μήνες αργότερα απο τη συγκεκριμένη επαφή.

  • Αφού δεν έχω συμπτώματα γιατί πρέπει να υποβληθώ σε τεστ Παπανικολάου;

Η αξία του τεστ Παπανικολάου έγκειται στο ότι μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας πολύ νωρίς. Οι περισότερες δυσπλασίες παραμένουν για έτη χωρίς συμπτώματα.

  • Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι το τεστ Παπανικολάου είναι κατά το δυνατό αξιόπιστο;

Προγραμματίζω την εξέτασή μου σε Γυναικολογικό  κέντρο,με εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό ,που μπορεί να αναγνωρίσει τσ τραχηλικές βλάβες ,ώστε να τις   συμπεριλάβει στις λήψεις.  Να χρησιμοποιεί αξιόπιστα υλικά και να συνεργάζεται με  κυτταρολόγους με εμπειρία  στη γυναικολογίκή κυτταρολογία.

  • Πώς ακριβώς γίνεται η λήψη του τεστ Παπανικολάου;πικό

Ξαπλώνετε σε ένα γυναικολογικό εξεταστικό κρεβάτι και με τη χρήση κολποδιαστολέα  αναγνωρίζεται ο τράχηλό σας.  Με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ή/και με ένα βουρτσάκι συλλέγονται  κύτταρα από τον εξωτράχηλο, ενδοτράχηλο και οπίσθιο κολπικό θόλο. Τα δείγματατων  κυττάρων τοποθετούνται  σε ειδικό πλακίδια (κλασικό Τεστ Παπ ) και αμέσσωσ μονιμοποιείται  ή  σε  μπουκαλάκι συλλογής κυττάρων (Tεστ Παπ Υγρής Κυτταρομετρίας -Thin -Prep)

 

 

imagesM

 

  • Η εξέταση είναι επώδυνη;

Ενδέχεται να αισθανθείτε μια ήπια δυσφορία η οποία είναι πολύ καλά ανεκτή

  • Χρειάζεται να υποβάλλομαι σε τεστ Παπανικολάου εάν έχω κάνει υστερεκτομή( αφαίρεση τησ μήτρας);

Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπείες για καρκίνο ή προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας, οφείλετε να ελέγχεστε με τεστ Παπανικολάου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση